Menu

EU dialog: Hvala? NE… Raje bi odgovore. Konkretne!

Mladi prostovoljci Mladinskega centra Brežice so se udeležili težko pričakovanega EU dialoga s Predsednikom Vlade RS Mirom Cerarjem in Predsednikom Evropske komisije Jeanom – Claudom Junkerjem. Nadobudneži v sestavi: Nicoleta Nour, Sveta Solsteva, Marko Zlobko, Amadej Petan in Matej Štrucl  so se veselili srečanja s tako pomembnimi političnimi veljaki in »kreatorji« naše usode saj so jim želeli postaviti konkretna vprašanja glede prihodnosti v Evropski uniji. V spodnjem komentarju udeleženke Nicolete si lahko preberete kakšen vtis sta na njih pustila politična imenitneža.

"Ali bo kdaj v prihodnje govora o fiskalni politiki v EU, kaj se dela na nezaposlenosti mladih v EU in Sloveniji, kaj narediti z imigranti, kaj se dogaja z zakonodajo o poroki istospolnih partnerjev? Dragi moji, če želite odgovor na ta vprašanja, se obrnite drugam, kajti predsednik vlade Miroslav Cerar in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Junker odgovorov nimata. Ali pa jih imata, pa sta se odločila, da jih ne bosta delila z mladimi, ki so po njunem mnenju SEVEDA gonilo družbe, ampak morajo očitno sami vse odkrivati oz. preprosto ugibati o dogajanju okoli njih.

V četrtek, 2. marca je v Ljubljani potekal dialog mladih. Namen dialoga je pogovor politikov z mladimi in pojasnjevanje o političnih/ekonomskih situacijah v Sloveniji oz. Evropski uniji. Mladi zastavljajo vprašanja … gosta pa naj bi na vprašanja poskusila odgovoriti po svojih najboljših močeh. Žal pa, po odgovorih, ki smo jih prejeli mladi od njiju, sklepam, da morata gospoda nujno iti v fitnes, kajti po dobrih dveh urah smo mladi odkorakali iz dvorane praznih rok. Pričakovali smo diplomatsko obnašanje, ampak ne do te mere.

Seveda, ne morem pa trditi, da nam gospoda in tudi komisarka Violeta Bulc, ki je na zadnje bila samo »ženski privesek« (?) temu dialogu, niso ponudili tudi kaj sočnega, kot so recimo pohvale, da smo aktivni, da se sprašujemo, da nas zanima, in da moramo vztrajati pri tem raziskovanju. Pohvale, s katerimi so (očitno misleči, da lahko) hoteli napolniti praznino, ki je niso mogli zapolniti z odgovori. NE, HVALA! Aktivnost in raziskovanje sta normalna procesa pri mladih, ni potrebe, da nas častite zaradi tega. Mladi tudi dihamo zrak, pa nam nič posebej ne omenjate tega. Zakaj? Ker je nerelevantno. Ker je to vseprisoten proces.

Kaj bi nas res zanimalo? REŠITVE na probleme, s katerimi se sooča in država in unija ali pa vsaj priznanje, da rešitev preprosto še ni – saj te razumem! Zdaj vsaj vem, da si iskren človek. Bomo pa skupaj rešili problem; zagotovi mi dostojno življenje in ne biti koruptiven, pa bo. Ampak s tem dialogom smo se prepričali – politiki si ustvarjajo svojo pot, mi lahko samo mahamo z zastavami ob poti, nikoli ne moremo stopiti nanjo, da se tudi sami premaknemo naprej.

Od politikov informacij ne moremo dobiti, vsaj ne konkretnih, medijem pa ne gre verjeti. Oprostite, ampak, kje naj potem dobim znanje o tem kaj se zares dogaja v državi in uniji, kjer živim, kako naj se potem izobrazim, da odrastem v politično aktivno državljanko?

Ali pa je nemara politikom to celo ljubše ;)? Da ljudje ne razumejo, kaj se dogaja v državah, v Evropski uniji; oni pa lahko še na prej »spreminjajo svet na boljše« po njihovem okusu.

Tako da, gospoda Junker in Cerar, hvala za drobtinico, ki sta nama jo tako dobrosrčno dali, ravno dovolj velik košček kruha, da se počutimo pomembi. Hleb pa obdržala zase. Upam, da vama pri naslednjih volitvah zatresemo trdna prestola, na katerih sedita."

Nicoleta Nour

Zanimive povezave

Sofinancerji

Evs Evs Evs

Napovednik