Menu

Z MLADIM-imi glasbeniki

Mladinska mreža Mama je začela izvajati projekt MLADIM, v okviru katerega po nekaterih slovenskih mladinskih centrih (Kamnik, Ajdovščina, Koper, Medvode, Slovenj Gradec, Litija, Brežice) poteka usposabljanje z naslovom Marketing in organizacija v delovanju glasbenih skupin. Projektu se je pridružil tudi Mladinski center Brežice, kot regijski koordinator. Usposabljanje, ki sta se ga udeležili dve glasbeni skupini iz lokalnega okolja, in sicer Dr. Norium in FourMore, smo že izvedli tudi v Brežicah, vodil ga je bobnar skupine Big Foot Mame, Jože Habula

Na usposabljanju so se glasbeniki seznanili z različnimi oblikami delovanja, organizacije, ter predstavitve marketinga, ki ga potrebujejo glasbene skupine za svoje delovanje. V tem delu so se vključili tudi glasbeni gostje, v našem primeru Zoran Čalić (Big Foot Mama) in Peter Direnbek, ki sta mladim podala tudi nekaj koristnih nasvetov za uspešno delo v glasbenih vodah.

IMG 20170322 191929 2 Custom

Po zaključku zanimivega usposabljanja pa je sledil jam session glasbenih skupin in glasbenih gostov, za lepo presenečenje pa so poskrbeli tudi nekateri člani skupine Zverine in zapeli legendarni komad Simona.

Kaj sledi? Projekt glasbenih skupinam omogoča, poleg usposabljanja, tudi nastop v vseh 7 mladinskih centrih, po principu rotacije, kar pomeni, da vsaka od skupin nastopi v vsakem od sodelujočih MCjev. V projekt je vključenih 7 mladinskih centrov, tako da bo vsaka skupina nastopila sedemkrat v obdobju od januarja 2017 do decembra 2017. Cikel se v letu 2018 ponovi in traja do oktobra 2018.

Prvi tovrstni koncert bomo v Brežicah gostili 28.4.2017, ko se nam bosta predstavili skupini iz Kamnika. V MC Brežice namreč prihajata grunge zasedba The Mint in alternativni rockerji Fuck the 5th iz Kamnika. Vabljeni na večer udarne glasbe mladih slovenskih bendov. Podprite jih s svojim prihodom. Vstopnine ni.

Vtisi udeležencev:

Skupina Dr. Norium

Kot skupina, ki se šele uveljavlja, smo se Dr. Norium z veseljem odzvali na povabilo MC Brežice za sodelovanje v projektu MC7 in bili nad delavnico milo rečeno totalno navdušeni. Toliko pozitivne energije, pripravljenosti pomagati, usmerjati, informirati in svetovati resnično nismo pričakovali, sploh pa ne od oseb, katere so v glasbenem poslu toliko doživele in se borile, da bi človek pričakoval, da ne bodo imele ne volje ne časa pomagati še svojim novim glasbenim kolegom. Pa se je zgodilo ravno to. V popolnoma sproščenem vzdušju so prevzele mentorsko vlogo osebe, o katerih smo brali in se z njimi srečevali le preko medijev, ter skromno in odprto pripovedovale o svojih začetkih, pasteh, sinergiji in vlogah v bandu, prehodih iz preigravanja pesmi drugih skupin do igranja avtorskih pesmi, čustvih na posamičnih stopnjah razvoja banda in potrpežljivo ter izčrpno odgovarjale na vsa naša številna vprašanja. Tudi dodatni program oziroma predavanje o načinih in namenih photoshootinga nas je naučil določene stvari predvsem pa zdaj na fotografije gledamo iz drugačne perspektive kot poprej. In ko smo mislili, da bolje že ne more biti so nas počastili z obiski še Zoran, Peter, Zverine in Simona kar je rezultiralo v sproščenem jam sessionu, ki nas je odpeljal daleč preko ure, ko bi zavoljo sosedov že morali prenehati. A v taki družbi človek resnično pozabi na čas.

Hvala za vse včeraj in neskončno se veselimo naslednjega srečanja.

Skupina FourMore

Delavnica se nam je zdela zelo produktivna, saj smo iz ust uveljavljenega glasbenika Jože Habula slišali dobre prakse v glasbi. Vzdušje je bilo zelo sproščeno, saj smo že na začetku ob kavi debatirali o glasbi in naših pogledih na svet glasbe. Informacije, ki smo jih pridobili nam bodo prav zagotovo v veliko pomoč pri nadaljevanju glasbene poti, prav tako pa je bila delavnica precej motivacijsko usmerjena. Slišali smo dobre prakse in nasvete pri ustvarjanju slik za javnost, dogovarjanju za nastope, načina dela in razdelitev vlog v skupini. Na koncu pa smo se še z dvema gostoma Peter Dirnbek in Zoran Čalić podali v vadnico MC Brežice, kjer sta oba predstavila svojo zgodbo v svetu glasbe. Seveda pa smo na koncu naredili tudi jam session, kjer je bilo vzdušje sproščeno in ustvarjalno, kot se spodobi za glasbenike.

MC Brežice se zahvaljuje tako glasbenih skupinam, obema gostoma ter seveda izvajalcu Jožetu za zelo zanimivo delavnico in kreativen jam session. Se vidimo kmalu na koncertih.

Kako je potekalo usposabljanje in jam session pa si lahko pogledate v spodnjih slikah oz. video zapisu.

https://www.youtube.com/watch?v=oWdzvPd6C3k

 

Zanimive povezave

Sofinancerji

Evs Evs Evs

Napovednik