ReFresh+

Mednarodni projekt s področja kulturne dediščine in umetnosti, ki se izvaja v sklopu Združenja zgodovinskih mest Slovenije

Nazaj

1. januar 202131. december 2021

ReFresh+

Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice (Mladinski center Brežice) je v sodelovanju z Občino Brežice, Posavskim muzejem Brežice in KUD Franjo Stipovšek Gimnazije Brežice oblikovala skupino mladih umetnikov, ki so na prej izbrano legendo – Vodovodni stolp: Ljubezen v višavah, obudili legendo.

Skupina mladih umetnikov je sestavljena iz različnih profilov mladih udeležencev. Tako z umetniki s področja odrske igre, snemanja, pisanja, slikanja, plesa, kot tudi z arheološkega in turističnega področja. Za pridružitev k projektu so se odločili iz različnih razlogov. Nekateri so v tem videli odlično priložnost za razvijanje svojih veščin, spoznavanje legende, sodelovanje v skupini, drugi pa z možnostjo prispevanja k vsebini s študijskega vidika ter vključevanja zaradi osebne note in povezanosti z Vodovodnim stolpom.

Legenda Vodovodnega stolpa mladi predstavljajo v obliki stripa. Združili so človeka in naravo, ki oblikujeta skupni prostor v določenem obdobju zgodovine Brežiške okolice. Izpostavili smo vodo, ki je predstavljena v obliki ženske. Potuje skozi zgodovinska obdobja in srečuje običajne ljudi v tistem času, ko so živeli s svojimi skrbmi, ljubeznimi, tegobami in pričakovanji - tako kot mi danes. Zgodba nas vodi do izgradnje vodovodnega stolpa in njegovega pomena v tistem času. Celotna zgodba je v obliki stripa, ki pa nima  klasičnega konca, saj s podano končno mislijo osebo spodbujamo k razmišljanju o prihodnosti človeka, povezanega z vodo. Tako lahko bralec/bralka sam/a naredi zaključek celotne zgodbe. 

ReFresh+
ReFresh+
ReFresh+
ReFresh+

Stopite v stik